جام باشگاه های کتابخوانی سالمندان؛ حفظ سلامتی و ارتقاء سرانه مطالعه در کشور

به گزارش سیلور 7، نسرین تیموریان، دبیر اجرایی نخستین دوره جام باشگاه باشگاه های کتابخوانی سالمندان در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران، در مورد این اتفاق و شکل دریافت این جریان، گفت: با توجه به اینکه من افتخار داشتم سه دوره دبیر جام باشگاه های کتابخوانی کودک و نوجوان باشم، یک روز احساس کردم چنین نیازی برای سالمندان هم وجود دارد و بعضی از شخصیت های فرهنگی باید بتوانند برای نسل بعد و به خصوص بچه ها و نوه های خودشان مطالبی را درخصوص کتاب و کتابخوانی به گفت وگو بگذارند.

جام باشگاه های کتابخوانی سالمندان؛ حفظ سلامتی و ارتقاء سرانه مطالعه در کشور

وی اضافه کرد: این دغدغه باعث شد که من چنین ایده ای را با نهادهای مختلفی که در حوزه سالمندان فعالیت دارند و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که مسئولیت حوزه باشگاه های کتابخوانی را دارد، در میان بگذارم.

تیموریان درباره لزوم اجرایی شدن چنین طرحی در ایران بیان نمود: در کشور ما فعالیت در حوزه فرهنگی، چنان که متناسب با سالمندان باشد و به طور مثال کتاب هایی که مناسب این دوره سنی هستند را معرفی کند، بسیار مهجور مانده است، حتی از ترجمه کتاب های متناسب با این مقطع سنی در کشور محروم هستیم. کتاب هایی که بتوانند به سالمندان در زمینه حفظ سلامت روحی و جسمی کمک کنند، بسیار کم ند.

دبیر اجرایی باشگاه های کتابخوانی سالمندان با اشاره به بروز پاندمی کرونا و الزام جدی تر برای اجرایی شدن چنین طرحی ادامه داد: پاندمی کرونا از دو جهت شرایطی پدید آورد که به طور اساسی باعث شد این طرح لازم الاجرا شود. اول اینکه وضع به وجود آمده باعث شده بود به نظر برسد سالمندان باری بر دوش جامعه هستند؛ در چنین شرایطی غیر از نبود آمادگی کامل جسمانی، آمادگی روحی برای مقابله با شرایط موجود، عامل دیگری بود که می توانست باعث شود مقاومت سالمندان در برابر این بیماری پایین بیاید.

تیموریان اضافه کرد: به عبارتی این طرح در مسیری حرکت می کرد که بتواند از افسردگی و آسیب های روحی ناشی از بحران کرونا جلوگیری کند. نکته دوم این است که سالمندان می توانند از طریق چنین طرحی در فضای مجازی با عزیزان سالمند دیگر ارتباط داشته باشند. این اتفاق رشدی را در خرد عزیزان سالمند به وجود خواهد آورد که می تواند از افسردگی و آلزایمر و مسائل دیگری از این دست جلوگیری کند. فعال شدن مغز و اندیشیدن می تواند سهم بسزایی در جلوگیری از آلزایمر داشته باشد.

وی با اشاره به تأثیر این طرح در کلیت فرهنگ کتابخوانی ایران اذعان کرد: کشور ما رو به سالمندی پیش می رود و پیش بینی ها این است که در آینده نزدیک، چه در کشور ما و چه در سایر نقاط دنیا، از هر سه نفر یک نفر سالمند باشد؛ بنابراین ترویج کتابخوانی میان سالمندان به همین میزان و به همین نسبت می تواند باعث بالا بردن سرانه مطالعه کشور شود. این تأثیرگذاری نه تنها به لحاظ آماری بر یک سوم از سالمندان کشور، بلکه از طریق تاثیرات مستقیم آن گروه بر اقشار سنی دیگر جامعه هم قابل ارزیابی است. بچه ها و نوجوانان هم می توانند به سالمندان به عنوان یک الگو نگاه کنند و عادات و نگرش ها را از آن ها وام بگیرند.

تیموریان درباره اینکه با توجه به تصویب شدن طرح باشگاه های کتابخوانی سالمندی، در حال حاضر این طرح کدام مراحل اجرایی اش را طی کرده است، گفت: با توجه به خط مشی و شیوه نامه هایی که می توانست در این مبحث مدنظر قرار بگیرد، اقداماتی صورت گرفته است. بخشی از این فعالیت از طریق ارتباط با مروجان کتابخوانی در سراسر کشور، تحت عنوان دوست داران کتاب صورت گرفته و در ضمنً فعالیت ما در جام باشگاه های کتابخوانی از طریق کارگروهی به نام باشگاه فرهنگ سالمندی با کارگروه های دیگر همسو و هماهنگ شده است. تلاش کرده ایم از طریق بنیاد فرهنگ سالمندی و اداره مطالعات فرهنگی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین سازمان هایی که بخشی از فعالیت شان در زمینه سالمندان است؛ از جمله سازمان بهزیستی؛ با هم افزایی و همفکری این طرح را پیش ببریم.

دبیر اجرایی جام باشگاه های کتابخوانی سالمندان در ادامه اعلام کرد: فعالیتی را تحت عنوان استاندارد سازی کتاب های سالمندی شروع کردیم که در هماهنگی با نهاد کتابخانه های عمومی کشور انجام می شود و بعدها برای خوانش کتاب می توانیم از مجموعه ای که خروجی این طرح است، بهره مند شویم.

به گفته وی، این فعالیت ها در حال حاضر با همکاری بنیاد فرهنگ سالمندی انجام می شود و برای عزیزانی که علاقمند به تشکیل باشگاه های کتابخوانی سالمندان هستند، طبق شیوه نامه هایی که تنظیم شده، زمینه فعالیت ها فراهم است و به طور قطع همکاری رسانه ها در بازتاب این فعالیت ها می تواند کمک بزرگی به پیشبرد این طرح کند.

تیموریان در پایان با اشاره به زمینه های موجود برای اجرای طرح کتابخوانی سالمندان در فرهنگ ایرانی اشاره کرد: این طرح در فرهنگ سنتی ما زمینه های بسکمک دارد. به طور مثال ما در شب یلدا سنت حافظ خوانی را داشتیم و یا در روزها و شب ها و مناسبت های خاص، شاهنامه می خواندیم، که توسط بزرگتر فامیل قرائت می شد. حتی عزیزانی که از سواد کافی برخوردار نبودند، به عنوان یک مخاطب و مخاطب در این مجامع شرکت می کردند و از این کتابخوانی لذت می بردند. مثنوی خوانی، گلستان خوانی، بوستان خوانی و همین طور قرائت اشعار خیام، نظامی گنجوی، عطار و باقی مفاخر ادبی ایران، در این نوع مجالس باب بوده است. این فرهنگ دیرینه ایرانی حالا می تواند سرمنشأ خیل کثیری از باشگاه های کتابخوانی در کشور ما باشد.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 12 آذر 1399 بروزرسانی: 12 آذر 1399 گردآورنده: silverseven.ir شناسه مطلب: 1335

به "جام باشگاه های کتابخوانی سالمندان؛ حفظ سلامتی و ارتقاء سرانه مطالعه در کشور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جام باشگاه های کتابخوانی سالمندان؛ حفظ سلامتی و ارتقاء سرانه مطالعه در کشور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید