طرز تهیه دوغ برک، غذایی ساده و محلی با دستور مرحله به مرحله
به گزارش سیلور 7، دوغ برک که در بعضی منطقه ها سیستان و بلوچستان به آن درزنک هم می گویند، یکی از غذاهای محلی اصیل و سبک ایرانی است. در طرز تهیه دوغ برک ترکیبی ساده از دوغ محلی، آرد، ادویه و روغن استفاده می گردد که با طعمی دلچسب و متفاوت، اغلب به عنوان یک وعده سبک یا میان وعده گرم در روزهای خنک سرو می گردد.

ویژگی جالب دوغ برک در سادگی مواد اولیه و سریع آماده شدن آن است. با این وجود، اگر مراحل تهیه را با دقت انجام دهید، می توانید غذایی خوشمزه و مقوی روی سفره داشته باشید. در ادامه همراه ما باشید تا به صورت مرحله به مرحله طرز تهیه دوغ برک را درست کنیم.
مواد لازم برای طرز تهیه دوغ برک (4 نفره)
- دوغ محلی 1 لیتر
- آرد سفید 3 قاشق غذاخوری
- زردچوبه 1 قاشق چای خوری
- نمک 1 قاشق چای خوری
- فلفل سیاه یا قرمز به میزان لازم
- روغن 2 قاشق غذاخوری
مراحل طرز تهیه دوغ برک
مرحله اول: تفت دادن آرد
برای آغاز، آرد را حتما الک کنید تا بافت آن یکدست گردد و گلوله ای در غذا ایجاد نگردد. سپس آرد را در یک تابه خشک بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. با قاشق چوبی مرتب هم بزنید تا کم کم رنگ آرد تغییر کند. تفت دادن آرد باید به گونه ای باشد که بوی خامی آن گرفته گردد و رنگی مایل به طلایی یا قهوه ای روشن پیدا کند. مراقب باشید آرد نسوزد، چرا که در این صورت مزه دوغ برک تلخ خواهد شد.
اگر در پی دستورهای محلی برای دوغ هستید از طرز تهیه آش دوغ اردبیل غافل نشوید.
مرحله دوم: افزودن روغن و ترکیب با آرد
با از بین رفتن بوی خامی آرد و تغییر رنگ آن، روغن را اضافه کنید. حرارت همچنان باید ملایم باشد تا روغن به آرامی در آرد جذب گردد. هم زدن را ادامه دهید تا آرد و روغن با هم ترکیب شده و حالتی خمیری و یکدست پیدا نمایند. در این مرحله مهم است که آرد به روغن آغشته گردد و به کف ظرف نچسبد.
مرحله سوم: اضافه نمودن دوغ محلی
بعد از آماده شدن ترکیب آرد و روغن، وقت اضافه نمودن دوغ محلی است. دوغ را به آرامی داخل تابه بریزید و مدام هم بزنید تا آرد در دوغ گلوله نگردد. دقت داشته باشید که حرارت ملایم باشد تا دوغ، فرصت کافی برای ترکیب شدن با آرد را پیدا کند. هم زدن مداوم در این مرحله باعث می گردد بافت دوغ برک نرم، روان و بدون گره آردی باشد. پیشنهاد ما به شما طرز تهیه آش دوغ با تخم مرغ است که طعم جالبی دارد.
مرحله چهارم: افزودن ادویه ها
وقتی دوغ و آرد خوب با یکدیگر مخلوط و آغاز به گرم شدند، وقت اضافه نمودن ادویه ها است. نمک، زردچوبه و فلفل سیاه یا قرمز را داخل تابه بریزید و دوباره هم بزنید. ادویه ها علاوه بر طعم دهی، رنگ زیبا و عطری خوش به دوغ برک می دهند. در این مرحله می توانید بسته به ذائقه خود، میزان فلفل را کم یا زیاد کنید.
مرحله پنجم: غلیظ شدن و رسیدن به بافت مناسب
پس از اضافه نمودن ادویه ها، حرارت را کمی بالا ببرید تا مواد آغاز به جوشیدن نمایند. مدام هم بزنید تا ته نگیرد. حدود 10 دقیقه زمان لازم است تا دوغ برک غلیظ تر گردد و بافتی شبیه سوپ پیدا کند. توجه کنید که دوغ نباید خیلی سفت گردد؛ قوام مناسب این غذا باید بین سوپ و آش باشد تا هنگام سرو، حالت روان و خوشمزه ای داشته باشد.
مرحله ششم: سرو دوغ برک
وقتی غلظت دوغ برک به میزان مطلوب رسید، شعله را خاموش کنید. غذای شما آماده سرو است. می توانید آن را در کاسه های سفالی یا استیل سنتی بریزید تا حس و حال محلی آن بیشتر گردد. دوغ برک معمولا داغ سرو می گردد و همراه با نان محلی یا سبزی خوردن تازه، طعمی بی نظیر دارد. این غذا ساده اما سرشار از عطر و طعم محلی است. پر کنار غذایتان از دوغ کفیر غافل نشوید.
نکات مهم در طرز تهیه دوغ برک
قبل از آغاز درست کردن دوغ برک، بهتر است چند نکته کلیدی را بدانید تا این غذای محلی ساده را با کیفیت بهتر و طعم اصیل تری آماده کنید.
انتخاب دوغ تازه و محلی
برای درست کردن دوغ برک بهتر است از دوغ محلی تازه و کمی ترش مزه بهره ببرید. دوغ های صنعتی طعم یکسانی ندارند و ممکن است غلظت غذا را تغییر دهند. دوغ تازه علاوه بر طعم بهتر، باعث می گردد غذا عطر سنتی تری پیدا کند. از دیگر آش های محلی می توان به تهیه آش دوغ ترکی اشاره نمود.
تفت دادن صحیح آرد
یکی از مهم ترین مراحل، تفت دادن آرد است. اگر آرد بیش از حد تفت داده گردد، طعم تلخ پیدا می نماید و اگر خام بماند، بوی نامطبوعی در غذا ایجاد خواهد نمود. بنابراین باید تا زمانی آرد را حرارت دهید که رنگ آن کمی تغییر کند و بوی خامی اش گرفته گردد.
هم زدن مداوم برای جلوگیری از گلوله شدن
در هنگام افزودن دوغ به آرد، هم زدن مداوم لازم است. اگر این کار را به درستی انجام ندهید، دوغ برک شما گلوله گلوله می گردد و ظاهر و طعم غذا خراب خواهد شد. استفاده از همزن دستی یا قاشق چوبی برترین گزینه است.
تنظیم غلظت غذا
دوغ برک باید حالتی بین سوپ و آش داشته باشد؛ نه خیلی رقیق و نه بیش از حد غلیظ. اگر دیدید غذا سفت شد، کمی دوغ اضافه کنید و اگر خیلی رقیق بود، اجازه دهید بیشتر روی حرارت بماند تا غلیظ گردد.
سرو داغ و فوری
این غذا باید داغ سرو گردد، زیرا در صورت سرد شدن بافت آن تغییر می نماید و سفت می گردد. برترین زمان برای سرو دوغ برک درست بعد از آماده شدن آن است، مخصوصا اگر همراه با نان محلی یا سبزی خوردن تازه سرو گردد.
سوالات متداول درباره طرز تهیه دوغ برک
با آن که این غذا دستوری بسیار ساده دارد اما گاهی به هنگام تهیه آن دچار مشکلاتی می شوید که با خواندن سوالات زیر به راحتی می توانید از پس تهیه آن بربیایید.
آیا می توان دوغ برک را با ماست هم درست کرد؟
بله، در صورت در دسترس نبودن دوغ محلی می توانید از ماست رقیق شده با آب بهره ببرید. البته دوغ طعم اصیل تری به این غذا می دهد.
چرا دوغ برک هنگام پخت می برد؟
اگر دوغ خیلی ترش یا چرب باشد یا حرارت خیلی زیاد باشد، ممکن است دوغ ببرد. هم زدن مداوم و استفاده از حرارت ملایم مانع از این مشکل می گردد.
آیا می توان به دوغ برک سبزی یا مواد دیگر اضافه نمود؟
بله، بعضی افراد برای خوش طعم تر شدن این غذا میزانی سبزی خشک مثل نعنا یا ترخون و حتی حبوبات پخته را هم به آن اضافه می نمایند، ولی دستور سنتی ساده تر است.
منبع: کتاب کاله