طرز تهیه مافین ماچا نرم و پف
به گزارش سیلور 7، اگه از طعم های تکراری خسته شدین و دنبال یه شیرینی متفاوت می گردین، مافین ماچا می تونه غافلگیرتون کنه. رنگ سبز مخملی، رایحه لطیف چای سبز ژاپنی و بافت نرم و دل چسبش، یه ترکیب خاص و آرامش بخش می سازه. این کاپ کیک با پودر ماچا، سرشار از آنتی اکسیدان هم هست و به عنوان دسر مهمانی و دورهمی یا عصرانه هم گزینه خیلی خوبیه. توی این مقاله از در ما طرز تهیه مافین ماچا ساده، شکلاتی و دو رنگ رو در فر و تابه بهتون یاد می دیم و نکات خوشمزه و پف دار شدن این کاپ کیک سبز خوشرنگ رو بهتون می گیم.
طرز تهیه مافین ماچا در یک نگاه
در ابتدا برای درست کردن مافین ماچا ساده، فر رو روشن و روی 180 درجه سانتی گراد تنظیم کنین تا گرم بشه. کف و دیواره های قالب مافین رو با کپسول یا کمی روغن چرب کنین. آرد، پودر ماچا، بیکینگ پودر و نمک رو 2 تا 3 بار الک کنین. توی یه ظرف جدا، تخم مرغ رو بشکنین و شکر، شیر، روغن و وانیل رو اضافه کنین. همه مواد رو با هم مخلوط کنین تا یکدست بشه.
مواد خشک رو کم کم به مواد تر اضافه کنین و فقط در حد ترکیب شدن هم بزنین. در صورت تمایل، شکلات سفید، برش های میوه یا مغز های دلخواه رو اضافه کنین. مایه مافین ماچا رو توی قالب بریزین تا دوسوم اون پر بشه. به مدت 18 تا 22 دقیقه در فر صبر کنین تا مافین ها بپزن. بعد از پخت، اجازه بدین مافین ماچا کمی خنک بشن و بعد، از قالب خارجشون کنین.
شما می تونین جزئیات مربوط به میزان مواد اولیه و مراحل طرز تهیه مافین ماچا به روش های مختلف رو توی این مطلب بخونین.
مواد اولیه برای تهیه مافین ماچا ساده
| مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
| آرد سفید (چند منظوره) | 125 گرم (1 لیوان فرانسوی دسته دار) |
| پودر ماچا | 60 گرم (1 قاشق غذاخوری سرصاف) |
| بیکینگ پودر | 4 گرم (1 قاشق چای خوری) |
| نمک | 1 گرم (نوک قاشق چای خوری) |
| شکر | 100 گرم (نصف لیوان فرانسوی دسته دار) |
| تخم مرغ | 1 عدد میانه (حدود 50 گرم) |
| شیر | 120 میلی لیتر (نصف لیوان فرانسوی دسته دار) |
| روغن مایع یا کره (آب شده) | 70 میلی لیتر (1/3 لیوان فرانسوی دسته دار) |
| وانیل | 2 گرم (نصف قاشق چای خوری) |
| خامه و شکلات | برای تزیین مافین ماچا |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 10 تا 15 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت مافین ماچا: 18 تا 22 دقیقه
میزان کالری در یک مافین ماچا: حدود 180 تا 220 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه مافین ماچا ساده
مافین ماچا رو می تونین به راحتی توی خونه درست کنین و به عنوان میان وعده مدرسه بچه ها هم به کار ببرین. کافیه مراحل زیر رو به ترتیب دنبال کنین.
مرحله اول: مواد و وسایل رو آماده کنین
اول از همه، برای پختن مافین ماچا، فر رو روشن کنین و روی دمای 180 درجه سانتی گراد تنظیم کنین. این کار باعث می شه وقتی مافین ها رو داخل فر می ذارین، دمای داخل فر گرم و یکنواخت باشه و مافین ها به خوبی پف کنن. بعدش قالب مافین رو آماده کنین؛ اگه قالب سیلیکونی یا فلزی دارین، داخلش رو با کپسول کاغذی مخصوص مافین بپوشونین یا خیلی کم با روغن چربش کنین تا مافین ها بعد از پخت راحت جدا بشن. قالب رو کنار بذارین.
مرحله دوم: مواد خشک رو آماده کنین
برای آماده سازی مواد خشک، توی یه کاسه میانه، آرد سفید، پودر ماچا، بیکینگ پودر و نمک رو بریزین و با هم الک کنین. بهتره با الک ریز، این مواد رو حداقل دو بار الک کنین. این کار باعث می شه مواد یکدست بشن و هوا بخورن، که در نهایت بافت مافین نرم تر و سبک تر می شه. اگه الک ندارین، می تونین اون ها رو با قاشق هم بزنین ولی الک کردن نتیجه بهتری می ده. این مواد رو هم کنار بذارین.
در صورت تمایل می تونین انواع آرد، بیکینگ پودر و نمک رو به صورت خرید و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنین.
مرحله سوم: مواد تر رو آماده کنین
در ادامه، توی یه ظرف جدا، تخم مرغ رو بشکنین. تخم مرغ رو با قاشق یا همزن بزنین تا زرده و سفیده با هم مخلوط بشن و از لختگی دربیان. بعد، شکر، شیر، روغن مایع یا کره ذوب شده و وانیل رو اضافه کنین. این مواد رو با همزن دستی یا برقی حدود یک دقیقه بزنین.
باید مواد کاملاً با هم مخلوط بشن و یه مایه صاف و یکدست داشته باشین. اگه همزن ندارین، با چنگال یا ویسک هم می تونین این کار رو انجام بدین، فقط کمی بیشتر زمان می بره.
برای خرید تخم مرغ، شکر، انواع شیر، انواع روغن، انواع کره حیوانی و گیاهی و وانیل از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.
مرحله چهارم: همه مواد رو با هم مخلوط کنین
بعد از اینکه مواد تر آماده شد، مواد خشک رو کم کم بهش اضافه کنین. بهتره توی سه مرحله مخلوط مواد خشک رو به مواد تر اضافه کنین و هر بار با لیسک یا قاشق چوبی هم بزنین. دقت کنین که مواد رو زیاد هم نزنین، فقط در حدی که آرد دیده نشه و همه مواد ترکیب بشن، کافیه. چون هم زدن زیاد، باعث می شه بافت مافین سفت بشه و خوب پف نکنه.
مرحله پنجم: طعم دهنده های دلخواه رو اضافه کنین
اگه دوست دارین، توی همین مرحله می تونین چاشنی ها و طعم دهنده هایی مثل شکلات سفید خردشده، مغز بادام یا گردو یا کمی پوست لیموی رنده شده اضافه کنین تا طعم و بافت مافین خاص تر بشه. البته این ها کاملاً اختیاری ان ولی می تونن طهم مافین رو خوشمزه تر کنن.
مرحله ششم: مایه مافین رو توی قالب بریزین
توی این مرحله از طرز درست کردن مافین ماچا، مایه آماده شده رو با قاشق یا اسکوپ مخصوص بستنی داخل قالب ها بریزین. البته فقط در حدی که تا دو سوم حجم هر قالب رو پر کنین، چون مافین ها موقع پخت، پف می کنن و اگه خیلی پر باشن، از قالب بیرون می زنن یا شکلشون خراب می شه.
مرحله هفتم: مافین ماچا رو بپزین
سپس قالب آماده شده رو داخل فر و طبقه وسط بذارین. حدود 18 تا 22 دقیقه صبر کنین. زمان دقیق پخت مافین ماچا بستگی به فر شما داره. پس بعد از 18 دقیقه یه تست بزنین؛ خلال دندون رو داخل یکی از مافین ها فرو کنین؛ اگه تمیز بیرون اومد و خمیر بهش نچسبید، یعنی مافین های ماچا آماده شدن.
مرحله هشتم: مافین ماچا رو سرو کنین
بعد از پخت مافین ماچا، قالب رو از فر بیرون بیارین و بذارین مافین ها حدود 5 دقیقه، داخل قالب بمونن تا کمی خنک بشن. بعدش با احتیاط مافین ها رو دربیارین و روی توری فلزی یا سطح خنک بذارین تا کاملاً سرد بشن. اگه می خواین مافین ماچا رو تزئین کنین، صبر کنین تا خنک بشن بعد روشون رو با خامه فرم گرفته () یا شکلات ذوب شده، تزیین و سرو کنین.
خامه و شکلات رو به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونید تهیه کنید.
روش تهیه مافین ماچا شکلاتی
برای تهیه مافین ماچا شکلاتی، ابتدا فر رو روی دمای 180 درجه سانتی گراد روشن کنین و قالب مافین رو با کپسول کاغذی یا کمی روغن آماده کنین. توی یک کاسه، 125 گرم آرد سفید (1 لیوان فرانسوی دسته دار)، 6 گرم پودر ماچا (1 قاشق غذاخوری)، 4 گرم بیکینگ پودر (1 قاشق چای خوری) و 1 گرم نمک (نوک قاشق چای خوری) رو با هم الک کنین تا مواد خشک یکدست بشن.
توی ظرفی جدا، 1 عدد تخم مرغ میانه، 100 گرم شکر (نصف لیوان فرانسوی دسته دار)، 120 میلی لیتر شیر (نصف لیوان فرانسوی دسته دار)، 70 میلی لیتر روغن مایع (1/3 لیوان فرانسوی دسته دار) و 2 گرم وانیل (نصف قاشق چای خوری) رو با همزن دستی یا برقی مخلوط کنین تا مایه صاف و یکدستی به دست بیاد.
مواد خشک رو کم کم به مواد تر اضافه کنین و با لیسک فقط تا حد ترکیب شدن هم بزنین. حالا 60 گرم شکلات تلخ خردشده (حدود 1/3 لیوان فرانسوی دسته دار) رو به مایه اضافه و به آرومی مخلوط کنین. مایه رو تا دو سوم قالب ها بریزین و به مدت 18 تا 22 دقیقه در فر بپزین. بعد از پخت، اجازه بدین مافین ها کمی خنک بشن. سپس از قالب خارجشون کنین و روی توری بذارین تا کاملاً سرد بشن. حالا مافین های ماچا شکلاتی خوش رنگ و خوش طعم آماده ن. می تونین اون ها سرو یا تزئین کنین.
دستور تهیه مافین ماچا دو رنگ
برای تهیه مافین ماچا دو رنگ، ابتدا فر رو روی 180 درجه سانتی گراد روشن کنین و قالب مافین رو با کپسول کاغذی آماده کنین. توی یک کاسه، 1 لیوان فرانسوی دسته دار آرد سفید، 1 قاشق چای خوری بیکینگ پودر و نوک قاشق چای خوری نمک رو الک کنین. توی یه ظرف جدا، 1 عدد تخم مرغ، نصف لیوان فرانسوی دسته دار شکر، نصف لیوان فرانسوی دسته دار شیر، 1/3 لیوان فرانسوی دسته دار روغن مایع و نصف قاشق چای خوری وانیل رو با هم مخلوط کنین و هم بزنین تا یکدست بشه.
حالا مواد خشک رو به مواد تر اضافه کنین و فقط تا ترکیب شدن هم بزنین. مایه به دست آمده رو به دو قسمت مساوی تقسیم کنین. به یکی از قسمت ها 1 قاشق غذاخوری پودر ماچا اضافه کنین و خوب مخلوط کنین تا رنگ سبز یکنواخت بگیره.
برای دو رنگ شدن مافین، ابتدا کمی از مایه ساده مافین رو داخل قالب بریزین، بعد لایه ای از مایه ماچا رو روش اضافه کنین. می تونین با خلال دندون یک دور مارپیچ بزنین تا طرح مرمری ایجاد بشه یا لایه ها رو جدا نگه دارین تا تضاد رنگی واضح تری داشته باشین. قالب ها رو تا دو سوم پر کنین و به مدت 18 تا 22 دقیقه در فر بپزین. بعد از پخت، اجازه بدین مافین ها کمی خنک بشن، سپس از قالب خارجشون کنین و روی توری بذارین تا کاملاً سرد بشن. حالا مافین های دو رنگ ماچا رو تزیین و سرو کنین.
روش تهیه مافین ماچا در تابه بدون فر
برای پخت مافین ماچا در تابه، بهتره یه تابه ضخیم و نچسب با درِ مناسب انتخاب کنین. قبل از آغاز پخت، تابه رو روی شعله ملایم حدود 5 دقیقه گرم کنین تا دمای یکنواختی پیدا کنه. کف تابه رو می تونین با یک لایه نازک کاغذ روغنی یا پارچه نسوز بپوشونین تا گرما مستقیم به قالب ها نرسه و ته مافین ها نسوزه.
قالب های کاغذی یا سیلیکونی که با مایه مافین ماچا پر کردین رو داخل تابه، بذارین. درِ تابه رو محکم ببندین تا بخار داخلش بمونه و مافین ها خوب پف کنن. استفاده از شعله پخش کن هم خیلی یاری می کنه تا حرارت یکنواخت تر پخش بشه و مافین های ماچا به صورت کامل بپزن. مدت زمان پخت مافین ماچا توی تابه، معمولاً بین 25 تا 30 دقیقه ست، ولی بهتره بعد از 20 دقیقه با خلال دندون تست کنین. بعد از پخت، مافین ماچا رو سرو کنین.
نکات مهم در طرز تهیه مافین ماچا
- از پودر ماچای درجه یک (ceremonial grade) برای توی مافین ماچا استفاده کنین تا رنگ سبز طبیعی، طعم ملایم و خواص آنتی اکسیدانی مافین حفظ بشه. ماچای آشپزی (culinary grade) هم بد نیست ولی ممکنه تلخ باشه یا رنگش کدر بشه.
- آرد و پودر ماچا رو حتماً الک کنین تا گلوله های ماچا باز بشن و بافت مافین سبک تر بشه. حتی بهتره پودر ماچا رو جداگانه الک کنین چون رطوبت پذیره و ممکنه گلوله ای بشه.
- بعد از ترکیب کردن مواد خشک و تر، مایه مافین ماچا رو زیاد هم نزنین. فقط تا حدی هم بزنین که آرد دیده نشه. هم زدن زیاد باعث فعال شدن گلوتن و سفت شدن بافت مافین می شه.
- برای لطیف تر شدن بافت مافین ماچا، بهتره به جای کره از روغن مایع استفاده کنین. در این صورت مافین ها نرم تر و مرطوب تر می شن. اگه از کره استفاده می کنین، حتماً ذوبش کنین و اجازه بدین قبل از اضافه کردن کمی خنک بشه.
- اگه از فرهای قدیمی استفاده می کنین، قالب رو وسط فر بذارین و از سینی استفاده نکنین. برای پخت یکنواخت، می تونین قالب رو بعد از 10 دقیقه بچرخونین.
- اگه قصد دارین مافین ها رو با گاناش، خامه یا پودر قند تزئین کنین، صبر کنین تا کاملاً سرد بشن تا تزئینات روش آب نشن یا جذب نشه.
- مافین ها رو در ظرف دربسته و در دمای محیط تا 3 روز یا در یخچال تا 5 روز نگهداری کنین.
- برای فریز کردن، هر مافین رو جداگانه در فویل یا پلاستیک بپیچین و توی فریزر بذارین. مافین ماچا فریز شده تا 2 ماه قابل نگهداریه.
فوت و فن های خوشمزه شدن مافین ماچا
چرا مافین ماچا سفت می شه؟
- اگر مایه مافین رو بعد از اضافه کردن آرد زیاد هم بزنین، بافت اون سفت و سنگین می شه.
- استفاده بیش از حد از آرد یا مقدار گیری اشتباه باعث خشکی و سفتی مافین می شه.
- کم بودن میزان چربی مثل روغن یا کره در دستور، باعث می شه مافین لطافت کافی نداشته باشه.
- پختن بیش از حد یا استفاده از دمای بالای فر، مافین رو خشک و سفت می کنه.
- استفاده زیاد یا نادرست از پودر ماچا می تونه طعم مافین رو تلخ و بافتش رو خشک کنه.
- نگهداری مافین ماچا در محیط خشک یا بدون پوشش مناسب، باعث از دست رفتن رطوبت و سفت شدن اون می شه.
چرا مافین ماچا تلخ می شه؟
- استفاده از پودر ماچای بی کیفیت باعث ایجاد طعم تلخ و ناخوشایند در مافین می شه.
- اگر میزان ماچا بیش از حد باشه، طعم اون غالب و تلخ می شه.
- پختن مافین با دمای بالا یا زمان طولانی می تونه طعم ماچا رو تند و تلخ کنه.
- رعایت نکردن تناسب بین مواد شیرین و چرب در دستور باعث می شه تلخی ماچا بیشتر حس بشه.
- نگهداری نادرست یا طولانی مدت پودر ماچا، باعث اکسید شدن و تلخ شدن طعم اون می شه.