نگاهی اجمالی بر محورهای استراتژی امنیت ملی بایدن
به گزارش سیلور 7، خبرگزاری خبرنگاران-امیر نورایی- 1. بر حسب قوانین ایالات متحده؛ استراتژی امنیت ملی ایالات متحده آمریکا؛ مجموعه ا است از راهبردهایی که اهداف مهم نظامی، سیاسی و اقتصادی را در حوزه های داخلی و خارجی بیان و امکانات، منابع و شیوه ها را در جهت دست یابی به اهداف و تامین امنیت ملی آن کشور مرتبط می سازند.
اسناد استراتژی امنیت ملی امریکا بر دو دسته هستند:
الف. اسناد اصلی شامل (استراتژی امنیت ملی، استراتژی دفاع ملی، برآورد دفاعی چهار ساله و استراتژی ملی نیروهای مسلح) که انتشار آن ها ضروری می باشد.
ب. اسناد فرعی شامل (استراتژی ملی برای امنیت داخلی، استراتژی ملی مبارزه با تروریسم، استراتژی اطّلاعات ملی، استراتژی سایبری، برآورد امنیت داخلی چهار ساله و برآورد جامعه اطّلاعاتی چهارساله) که از سوی کنگره الزامی برای تهیه آن ها وجود ندارد.
الزام دولت آمریکا به ارایه سند استراتژی امنیت ملی به تصویب قانون گلدواتر- نیکلز در سال 1986 برمی شود. طبق این قانون، اسناد استراتژی امنیت ملی آمریکا باید به صورت سالانه و در تاریخی که رییس جمهور لایحه بودجه سال بعد را ارائه می دهد، به کنگره تحویل داده شود. روسای ایالات متحده آمریکا پس از تصویب قانون (گلدواتر- نیکلز) از سال 1986 تا به امروز، بیش از 17 بار اسناد مهم استراتژی امنیت ملی ایالات متحده را که آخرین سند آن استراتژی امنیت ملی ایالات متحده 2017 می باشد ارائه کرده اند. استراتژی امنیت ملی (NSS) ایالات متحده را که برخی از آن ها اعلان دکترینی جدید می باشد و برخی دیگر اعلان یک استراتژی تازه در چارچوب دکترین سابق هستند؛ می توان مجموعه ای از استراتژی های امنیتی، مالی و سیاسی در حوزه های داخلی و خارجی راجع به چگونگی گزینش بهترین راه برای پیشبرد امنیت ملی دانست که از سوی رییس جمهور آمریکا منتشر می گردند.
2. دولت بایدن همزمان با روی کار آمدن، کار ایجاد استراتژی جدید امنیت ملی را شروع کرد و کاخ سفید چندی پیش راهنمای استراتژیک امنیت ملی موقت را منتشر کرد. بایدن در پیش گفتاری بر این سند گفت؛ من این راهنمای موقت را صادر می کنم تا دید خود را در مورد نحوه تعامل آمریکا با جهان بیان کنم. […] حقیقت ساده این است که ، آمریکا دیگر توانایی حضور در صحنه جهانی را ندارد. […] آمریکا بازگشت. دیپلماسی برگشت. اتحادها برگشتند. ما به گذشته نگاه نمی کنیم. این راهنمای موقت تصویری از چشم انداز امنیت جهانی را ارائه می کند، که تهدیدات بالقوه برای امنیت ایالات متحده، تهدیدهای دموکراسی در سراسر جهان و تأثیر فن آوری های نوظهور، مانند هوش مصنوعی را بیان می کند. بخش اصلی این راهنما با جزئیات، اولویت های اصلی امنیت ملی ایالات متحده از نظر دولت بایدن را شرح می دهد. نکات کلیدی راهنمای استراتژی امنیت ملی موقت آمریکا عبارتند از:
- گسترش رونق و فرصت های مالی؛
- تحقق و دفاع از ارزش های دموکراتیک در قلب شیوه زندگی آمریکا؛
- احیا و مدرن سازی اتحادها و مشارکت های ایالات متحده در سراسر جهان؛
- سیاست های تجاری و مالی بین المللی آمریکا باید به همه آمریکایی ها خدمت کند، نه فقط تعدادی از طبقات ممتازه؛
- قدرت آمریکا در خارج از کشور ایجاب می کند که ایالات متحده در کشور به شرایط بهتری بازشود؛
- پاسخ قاطعانه در مورد بهداشت عمومی و بحران های مالی ایجاد شده توسط COVID-19.
3. در راهنمای استراتژی امنیت ملی موقت آمریکا، چین به عنوان رقیب اوّلیه ایالات متحده شناسایی شده است. در مورد فضا در استرتژی موقت آمده است: آمریکا فضای بیرون را کاوش و استفاده خواهد کرد اما همچنین اطمینان حاصل خواهد کرد که فضا امن و پایدار باقی می ماند. این استراتژی موقت می گوید آمریکا باید نقش رهبری در ترویج هنجارهای مشترک و ایجاد توافقات جدید در مورد فناوری های نوظهور، فضا، فضای مجازی، تهدیدهای بهداشتی و زیستی، آب و هوا و محیط زیست و حقوق بشر را به عهده بگیرد. بر اساس سند مذکور وزارت دفاع باید در بودجه خود اولویت های روشنی تعیین کند. وزارت دفاع آمریکا نیاز به تنظیم مجدد منابع به منظور مقابله با چین و روسیه دارد. در این سند آمده است که دولت با کنگره همکاری خواهد کرد تا هزینه ها را از سیستم عامل های غیرضروری قدیمی و سیستم های تسلیحاتی به فناوری ها و توانایی های پیشرفته تغییر دهد. بایدن همچنین از وزارت دفاع خواسته است فرایندهای توسعه، آزمایش، دستیابی، استقرار و امنیت این فناوری ها را ساده کند.
سایر نکات برجسته در این سند عبارتند از:
- چین به سرعت جسورتر شده است. چین تنها رقیبی است که به طور بالقوه قادر به ترکیب قدرت مالی، دیپلماتیک، نظامی و فناوری خود برای به چالش کشیدن سیستم بین المللی است.
- روسیه همچنان مصمم است که نفوذ جهانی خود را تقویت کند و نقشی مخرب در صحنه جهانی ایفا کند.
- بازیگران منطقه ای مانند ایران و کره شمالی همچنان به دنبال توانایی ها و فن آوری ها هستند.
- تروریسم و افراط گرایی خشن، چه داخلی و چه بین المللی، همچنان تهدیدات مهمی هستند.
4. مروری بر اظهارات مقامات ارشد آمریکایی چون جو بایدن، جیک سالیوان و آنتونی بلینکن کاملاً رویکرد استراتژیک دولت آمریکا در دوران بایدن را تعیین می کند. طبعاً سیاست خارجی جمهوری اسلامی به دور از هر گونه خوش خیالی و ساده نگری باید با نگاهی به منافع ملی خود به سیاست های جهانی و امنیتی آمریکا به عنوان یک تهدید بنگرد. ارزیابی مواضع و سیاست های مذکور در استراتژی امنیت ملی جدید آمریکا ولو موقت رویکردهای زیر را به عنوان محورهای جهانی در برابر آچه که دشمنان آمریکا می دانند؛ نشان می دهد:
- مقامات آمریکا معتقدند چین اساساً ادعا می کند که مدل چینی بهتر از مدل آمریکایی است. آن ها به اختلال در عملکرد و تفرقه در ایالات متحده اشاره کرده و می گویند؛ نگاهی به آن بیندازید - سیستم آن ها کار نمی کند. سیستم ما درست کار می کند. روشن است که در راهبردهای جدید آمریکا، چین دشمن اصلی است و می کوشند تقابل با چین را نهادینه و برجسته نمایی کنند. آمریکا، چین، روسیه و ایران را به عنوان بزرگترین چالش ها می داند.
- مقامات دولت آمریکا معتقدند در طی چهار سال ریاست جمهوری، سخنان ترامپ در مورد چین از تمجید از شی جین پینگ رئیس جمهور چین به انتقاد از پکن در مورد گسترش ویروس کرونا و دخالت در انتخابات ریاست جمهوری 2020 تغییر یافت؛ به عبارتی ترامپ را به فقدان ثبات استراتژیک در قبال چین متهم می کردند. در حالی که سیاستگزاران دولت بایدن معتقدند؛ ایالات متحده باید با وضوح و ثبات در مورد مسائل مربوط به چین صحبت کند و هزینه های مالی را برای اقدامات پکن علیه اویغورها در سین کیانگ، سرکوب در هنگ کنگ و تهدیدهای مداوم علیه تایوان به چین تحمیل کند. لذا روشن است که فشارهای تبلیغی و سیاسی آمریکا علیه چین برتری خواهد یافت و می کوشند تصویری هیولاوار از چین ایجاد کنند.
- منتقدان دولت قبلی بارها و بارها شکایت داشتند که ترامپ به طور مداوم از پاسخگو کردن روسیه برای پذیرش مسئولیت فعالیت های مختلفش خودداری می کند. در مقابل، مقامات دولت بایدن معتقدند که بایدن در حال اتخاذ برخورد روشن، سرسخت و عملی در رابطه با روسیه است. کاخ سفید خواستار تمدید START جدید - آخرین پیمان تسلیحات هسته ای باقی مانده با روسیه - به مدت 5 سال فقط به عنوان یک نقطه شروع است. سالیوان در همین مورد گفته است: این ... سرانجام ماجرا نیست. این شروع داستانی است؛ در مورد آنچه که قرار است جدی و مذاکرات پایدار در مورد مجموعه ای از چالش ها و تهدیدهای هسته ای باشد.
- در مورد ایران، همواره برخی از جدی ترین نقدها مقامات دولت بایدن از ترامپ در مورد ایران بود. آن ها دولت ترامپ را متهم می کردند که با خروج از توافق هسته ای ایران (برجام)، به تهران اجازه داده تا تبدیل به تهدید شود. آن ها بر این باور هستند که کمپین فشار حداکثری دولت ترامپ نیز نتوانسته است حمایت تهران از تروریسم و سایر اقدامات از منظرشان بدخیم را مهار کند. آن ها در تبیین سیاست شان در قبال تهران معتقدند که اگر بتوانیم به دیپلماسی برگردیم این امر می تواند برنامه هسته ای ایران را درگیر کند، سکویی ایجاد خواهد کرد که بر اساس آن تلاشی جهانی شامل شرکا و همکاران در منطقه و اروپا و جاهای دیگر شکل می گیرد تا آمریکا مسئولیت تهدیدهای قابل توجه دیگرنظیر چین را به عهده بگیرد.
نتیجه گیری:
روشن است که استراتژی امنیت ملی هنوز بر اساس دوقطبی سازی حرکت می کند. همان طور که پیش بینی می شد دولت بایدن فقط در پی همکاری با همپیمانان اروپایی و منطقه ای خود است تا چندجانبه گرایی را جایگزین یکجانبه گرایی ترامپ نماید والا رقابت با روسیه و چین و به ویژه تشدید رقابت با چین در دولت بایدن همچنان مورد تاکید است. ایران هر چند به ظاهر از اولویت نخست درگیری تبلیغاتی آمریکا خارج شده است اما به واقع قصد دارند اروپاییان را بیش تر وارد فرایند کنترل ایران کرده و در مسیرهای مذاکره مانند ایران را درگیر شرایطی کنند که ایران را دچار محدودیت کرده و نتیجه آن آزادسازی توان دیپلماسی آمریکا برای اعمال فشار بیش تر بر چین خواهد بود.
منبع: خبرگزاری آریا